Vítání jara s grácií - kuchyň

14.04.2024

Pokračujeme v jarní krasojízdě! Tentokrát se opřeme do kuchyně. Hned na začátku budu trapná, budu trapná a budu trapná. Jenže v kuchyni moje oblíbené pravidlo platí minimálně dvojnásob. Pravidelně a často = SNADNO! Opravdu jsem si vděčná, že dokážu krotit svoji lenost a kuchyň udržuji stále svěží. Každodenní rutiny jsou pro kuchyň ,,malý dobrý" s velkým výsledkem.

Začneme odlehčováním.  Otevřeme všechny skříňky a šuplíky. Nemusíte zároveň, klidně do nich nakoukněte postupně. Trochu se v nich prohrabte a popřemýšlejte, jestli všechno používáte a máte rádi. Ne?

Nepoužívané věci pryč! Na co vám zabírají drahocenný prostor? A neříkejte mi, že zrovna ve vaší kuchyni máte místa nadbytek. Prodejte, darujte, zničené a neopravitelné věci vyhoďte. Ty vlastně skladujete proč? Čekáte na zázrak? Myslíte, že se najednou opraví a budou fungovat? Tu o Sněhurce si necháme na jiný článek. Dobře, trochu zmírním dopady předchozích vět. Nemůžete se rozloučit se srdcovým hrnečkem, i když mu chybí ouško nebo je naštípnutý? Najděte mu jiné využití. Mně takhle hrneček od babičky bez ouška dobře funguje na zásobu mezizubních kartáčků.

Jak ještě zeštíhlit kuchyňskou výbavu? Redukujte věci, které máte ve více kopiích. Pět struhadel? Opravdu je potřebujete? Sedmdesát pět vařeček využijete kdy? Dneska se už přece o dětské zadečky nelámou! Osm nožů na pečivo taky asi není nutnost. Kde máte rezervy vy?

Posuneme se do kategorie, která je na údržbu pořádku a čistoty opravdu náročná. I kdybyste se na celý jarní úklid vybodli, zkuste zasáhnout aspoň tady. Řeč je o sektoru potraviny. Projděte spíž, lednici, mrazák. Zkontrolujte expirace, seřaďte podle nich. Skvělý je seznam (inventář) na mrazáku. Vše vyčistěte. 

Tohle mohla být fuška, chápu. Proto jdu rychle s útěchou. Některé prostory v kuchyni se zase tak dramaticky nešpiní. Poličky s hrnky, skleničkami a talíři není nutné vytírat každou chvíli. Jestli nemáte chuť, čas a energii, klidně je jen rychle porovnejte, zkontrolujte, případně trochu zredukujte.

Kategorii trouby (klasické i mikrovlnné) nepočítám do jarního úklidu. Jestli ale ty vaše volají po očistě, s chutí do toho! Ale opravdu zkuste zasahovat raději často a rychle. Drhnutí zapečené trouby a mikrovlnky po výbuchu pěti druhů jídel není radost.  Do mikrovlnky je fajn dát misku s octem nebo plátky citrónu ve vodě, nechat hodně ohřát, aby se vytvořila pára a dát si dvacet minut šlofíka, než zapůsobí. Potom se otírá jedna báseň. Troubu prakticky každý týden vytírám hadříkem s Jarem. A je to!

Jako třešinku na dnešním dortu jsem si pro vás nechala otření celého povrchu kuchyňské linky. Vzhůru ke stropu, dolů k podlaze. Ať se blýská. Černý mastný prach? Ten znám. Zkuste modrý Frosch, pomůže. 

U klávesnice se mi uklízelo moc hezky. Doufám, že vás článek navnadil a už se zvedáte a míříte směrem kuchyň.

vaše Veronika